Predstavte si zvuk. Aj s ním sa dá pracovať.

Každý priestor, kde sa stretávajú ľudia, má iné požiadavky na akustický komfort. A práve akustický komfort určuje ako sa v danom prostredí budete cítiť. Niekde je potrebná dobrá zrozumiteľnosť reči, napríklad na pracovnom stretnutí, inde si potrebujete vychutnať dobrú hudbu bez zbytočného rušivého zvuku v pozadí. Chcete sa v kľude naobedovať so svojim partnerom bez toho, aby ste počuli štrnganie príborov od susedného stola, či hlučnú hudbu od baru? A čo wellness? Tam idete predsa relaxovať v kľude a tichu. Dá sa to, ak sa všetko naokolo ozýva ako v jaskyni?

Vďaka skúsenostiam z mnohých realizácií vieme poradiť a pretaviť do skutočnosti akustické riešenia v rôznych interiéroch. Jedná sa najmä o priestory, kde je množstvo hladkých povrchov, dlažba, veľké okná, voda, vysoké stropy. Tieto prvky spôsobujú, že vzniká prirodzená, ale často neželaná ozvena odrazom zvukových vĺn práve od hladkých povrchov. Preto je potrebné v miestnostiach ako sú vstupné haly, wellness zariadenia a bazénové haly, či reštaurácie alebo bary, vhodne riešiť priestorovú akustiku.

Dôležité je myslieť na tieto faktory už na začiatku projektovania. Tým sa dá ľahko predísť neskoršiemu dodatočnému navrhovaniu mnohokrát málo účinných a drahých riešení.

Vhodnou pomôckou pri návrhu je možnosť predstaviť si priestor bez akustických riešení a po aplikácii týchto riešení. Investor tak už na začiatku projektu získava predstavu ako bude priestor vyzerať aj po aplikácii akustických prvkov.

Aj vďaka spolupráci s odborníkmi z firmy Akudesign vám vieme takúto predstavu ponúknuť. Posúďte sami ako takáto ozvena znie keď sa nepoužijú žiadne pohlcovacie prvky a naopak, ak je priestorová akustika dobre naprojektovaná a zrealizovaná napríklad v priestoroch pre wellness.

Zatiaľ čo pri bazéne a vo wellness si chcete v príjemnom tichu oddýchnuť, úplne iné požiadavky na akustiku sú v prípade, že ste na prednáške, odbornom seminári, alebo máte jednanie v zasadacej miestnosti. V tomto prípade je absolútne nevyhnutná realizácia akustických opatrení so zameraním na dosiahnutie určitého stupňa zrozumiteľnosti reči. Ak hovoríme napríklad o kongresovom hoteli, je nutné s týmito faktormi rátať aj v kongresových sálach, ktoré sa dajú zmeniť na kultúrne  spoločenské sály a rovnako na väčšie, či menšie zasadacie miestnosti. Ukážku priestorovej akustiky v kongresovej sále, či v miestnosti s bazénom si môžete vypočuť tu:

Bazén pred úpravou ozvien

Bazén po úprave akustických podmienok

Kongresová sála pred úpravami

Kongresová sála po akustických úpravách

V spolupráci s firmou Akudesign vieme nasimulovať akýkoľvek priestor so zvukovou ukážkou šitý priamo na konkrétny projekt. Budete si tak môcť reálne predstaviť ako to bude znieť v tom vašom priestore.